ВАЕЦ Козлодуй ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен

...
ВАЕЦ Козлодуй ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен
Коментари Харесай

В пети блок на АЕЦ Козлодуй започва внедряването на алтернативно гориво

ВАЕЦ " Козлодуй "  ще се организира гала във връзка внедряването на различен вид гориво в пети блок на централата. В церемонията ще взе участие служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и служебният министър-председател Димитър Главчев, оповестява министерството на енергетиката.

В осъществяване на програмата си за диверсификация на нуклеарното гориво, АЕЦ " Козлодуй " подписа контракт с " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " за доставка на гориво за пети блок. Първата пратка дойде през април и по време на плановия годишен ремонт на блока се прави зареждане на касетите за потребление.

Диверсификацията на свежото гориво е основен приоритет в работата на АЕЦ " Козлодуй ". С внедряването на свежо нуклеарно гориво, създадено в Съединени американски щати, се подсигурява сигурната и безвредна употреба на централата, пишат от министерството. 

На 5 май пети блок беше спрян за планов годишен ремонт и презареждане със свежо нуклеарно гориво. Тогава бе обявено, че в осъществяване на програмата на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети вид RWFA, създадени от американската компания " Уестингхаус ".

Процесът на подготовка за прекосяването към горивото на " Уестингхаус " стартира през 2019 година с подписването на контракта с компанията. През това време са преминати няколко стадия, като са били обезпечени и нужните документи, които се изискват от Агенцията за нуклеарно контролиране, напомни по-рано тази седмица изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов. На 22 април вследствие на позитивни мнения на инспекторите на организацията бе издадено позволение за поетапен преход на пети блок от съветско на американско гориво, уточни на брифинг в края на април ръководителят на АЯР Цанко Бачийски.

Очаква се пети блок да проработи в паралел с електроенергийната система в средата на юни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР